Structuri metalice - constructii metalice

Sistemele de constructii bazate pe structuri metalice nu sunt chiar o noutate absoluta: celebrii zgarie-nori americani sunt deja exemple notorii, iar celebrele constructii metalice care se ridica la malul Marii Arabiei, in Abu Dhabi, sunt doar ultima noutate in materie...

Constructii metalice interesante:

  • Capital Gate

 Structura metalica - Capital Gate - Abu Dhabi

Capital Gate - Abu Dhabi - este cea mai inclinata constructie din lume, cu 18 grade inclinatie; are 160 m inaltime si, desi nu este cea mai inalta, sparge totusi o bariera constructiva extrem de delicata - deoarece centrul sau de greutate are proiectia in afara fundatiei.

Etajele cladirii Capital Gate sunt construite fara abateri de la mediana pana la etajul 12, dupa care urmatorul etaj iese in afara precedentului cu 300mm - 1400mm, ceea ce duce in final la inclinarea dramatica a turnului.

Miezul de sustinere al cladirii este o structura revolutionara din beton armat a carei caracteristica este deviatia in directia opusa aceleia de crestere a cladirii, ceea ce permite echilibrarea fortelor gravitationale. Cantitatea de beton armat din miez: 15,000 m3 de ciment ranforsat cu 10,000 tone de otel, mai exact.

O alta particularitate este exo-scheletul metalic super-rezistent, numit diagrid , distribuit pe o structura de rezistenta din 490 de stalpi infipti la 30m in sol, pentru a compensa fortele gravitationale, ale vantului si seismice. Diagridul permite obtinerea unor suprafete libere enorme pe fiecare etaj, fara stalpi de sustinere interiori, care sa obstructioneze vizibilitatea.

  • Piramida rasturnata subterana din Mexic

Plan constructie metalica subterana sub forma de piramida.

In Mexico City, capitala... Mexicului, planurile urbanistice interzic constructia cladirilor cu mai mult de 8 etaje. Si totusi, necesitatile de dezvoltare urbanistica o cer.

Asa ca s-a propus proiectul unei clădiri impresionante de 65 de etaje, îngropate la 300 de metri sub pământ. Clădirea subterană va avea 10 etaje, care vor găzdui apartamente, magazine şi un muzeu, alături de alte 35 de etaje, destinate birourilor.

Vedere de sus a piramidei rasturnate subterane din Mexic.

O suprafata de sticlă va acoperi gaura enormă de 240 metri pe 240 de metri din piaţa principală a oraşului, pentru a facilita pătrunderea luminii naturale în constructia subterană.

Cum va arata piata sub care se va construi piramida subterana din Mexic.

Vedere din interiorul constructiei subterane.

Proiectul a fost propus de Esteban Suarez, de la firma de arhitectura BNKR Arquitectura, si va fi un nou centru cultural al orasului, deoarece nu există nici o locaţie unde să poată fi aşezat, iar legea mexicană interzice construcţiile mai înalte de opt etaje precum şi demolarea celor istorice, ceea ce a însemnat că singura soluţie este "să meargă în jos".

Vedere laterala a piramidei subterane.

Arhitectul a precizat: "Este o piramidă inversată cu un gol central pentru a permite tuturor spaţiilor locuibile să se bucure de lumina naturală şi de ventilaţie". "Aceasta va găzdui pe parcursul întregului an, în piaţa centrală, expoziţii, concerte şi parade militare".

Locatia actuala pe care se va construi piramida subterana din Mexic.

<< catre profile metalice